Rynninge Musteri
På gården bedriver vi även ett musteri i mindre skala, under säsongen är du välkommen att lämna in dina äpplen till oss så pressar vi dem till must.
Hur mycket frukt går det åt?
För att kunna pressa din must behöver du lämna in minst 50kg äpplen. Ett riktmärke är att 10 kg motsvarar ungefär vad som ryms i en papperskasse av den mindre sorten från mataffären.
Räkna med att 50 kg äpplen ger cirka 25 liter must, ibland mer ibland mindre beroende på sort och mognadsgrad.
Hur mycket must blir det?
Det blir 5-6 dl must per kg inlämnad frukt. 180 kg frukt blir mellan 80-90 liter must vilket ger cirka 28-30 bag in box beroende på fruktens kvalitet.
Vad går bra att musta?
Plockad frukt eller fallfrukt, tumregeln är om du vill äta äpplet går det bra att musta det. Se till att äpplet är moget (har bruna kärnor) och är gott innan ni plockar. Fläckar och små skador spelar ingen roll. Skär inte i frukten! sortera bort hela äpplet i stället. Är du osäker om äpplet fungerar så sortera den frukten separat så kan vi titta på den tillsammans på plats.
Vad mustar vi inte?
Sommarfrukt, exempelvis Transparent Blanche, den får inte vara övermogen eller mjölig. Musten blir av dålig kvalitet samt täpper igen filter och pressdukar. Vi mustar inte heller fallfrukt från hagar med betande djur, pga. farliga bakterier. (Har du frukt från hagar med betande djur kontakta oss!)